Impressions de la sessió paral·lela del IOT Solutions World Congress: “Indústria 4.0: Noves estratègies per a desenvolupar solucions energètiques utilitzant IoT”

El passat 31 d’octubre del 2019, la Xarxa R+D+I Energy for Society (XRE4S), conjuntament amb la Comunitat RIS3CAT Energia i el Clúster de l’ Energia Eficient de Catalunya (CEEC), van organitzar una sessió paral·lela durant el Congrés “IOT SOLUTIONS WORLD CONGRESS“. La sessió es titulava: ” Indústria 4.0: Noves estratègies per a desenvolupar solucions energètiques utilitzant IoT“. L’esdeveniment va presentar solucions en IoT i energia en diferents estats de desenvolupament: recerca, pilots i solucions industrials, tal i com podeu veure en el programa.

Manel Sanmartí, Joan Comas i Joaquim Daura

Després de la benvinguda oficial per part de Joan Comas (ACCIÓ), Manel Sanmartí (IREC, coordinador de la Comunitat RIS3CAT Energia i director de la XRE4S) i Joaquim Daura (de la junta executiva del CEEC), el mateix Joaquim Daura va fer una presentació sobre el disruptiu poder de l’innovació (pdf)

Sessió inagural Joaquim Daura

Seguidament, va ser el torn de presentació dels projectes de recerca en IoT, on diferent membres de la XRE4S van presentar els seus projectes, moderats per la promotora de la XRE4S Joana Tarrés. Va començar Alex Morata (IREC) presentant nous conceptes pera una IoT sostenible, seguit de Víctor Caballero (La Salle) que ens va presentar l’Internet Social de l’Energia, un nou paradigma per a la gestió de la demanda (pdf). A continuació, Cristina Corchero (IREC) ens va endinsar en l’ús del “machine learning” per a preveure la flexibilitat energètica del client. Va acabar la sessió, Jose Luís Domínguez (IREC) presentant la plataforma EURECAT-IREC: construint una plataforma de testeig per a a ciberseguretat energètica. Un projecte conjunt entre dos grups de recerca membres de la XRE4S.

La sessió dels demostradors en IoT va ser moderada per Angel Fernández (Kromschroeder). El primer a presentar va ser Roger Marcos (DEXMA) fent incís en l’ús de l’anàlisis predicitu per a identificar estalvi energètic. David Bru (Igrid) va mostrar l’impacte de les tecnologies IoT en la xarxa de distribució (pdf). Raúl Aragonés (AEInnova) va explicar com els aparells NB-IOT sense batèria revolucionaran la indústria 4.0. Per últim, Ignasi Garcia-Milà (Worldsensing) va ensenyar com monitoritzar operacions utilitzant IoT nodes d’ultra baixa potència (pdf) .

La última sessió es va dedicar a la presentació de solucions industrials en IoT. La moderadora Encarna Baras (EURECAT) va introduir als ponents. Jordi Moltó (Schneider) va mostrar com aprofitar el valor de les dades amb les Microxarxes IoT (pdf). Nora Etxezarreta (Ibermática) va presentar la solució IoT “Fingerprint” per a millorar l’estat de les màquines (pdf). A continuació, Albert Ginestà (KFeW) va explicar com el manteniment predictiu mitjançant IoT pot estalviar problemes de producció (pdf). Va finalitzar la sessió Isabel Tejero (Enerbrain) presentant com les solucions IoT poden millorar el comfort i l’eficiència energètica dels edficis (pdf)

La sessió paral·lela es va concloure per part de Joaquim Daura (CEEC) i Manel Sanmartí (IREC).

Manel Sanmartí i Joaquim Daura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s